Brian Kudsk, adm. direktør i ArthaScope, kommenterede den 2. januar udsigterne for Europas økonomi og europæiske aktier i 2025. Et spændende år i vente, hvor Europa skal finde et andet gear end hidtil – lykkes det, skal man ikke tage for givet, at USA bare lægger yderligere afstand til Europa.
Læs hele kommentaren herunder:
Markedskløften vokser. Amerikansk vækst og teknologirevolution driver aktiemarkedet frem, mens Europa kæmper med økonomisk modvind og behovet for at genfinde sine styrker.
2024 har budt på endnu et år, hvor amerikanske aktier har vist en styrke, der er svær at fatte.
Omvendt har vi oplevet et Europa, herunder Danmark, hvor farten i aktiemarkedet er foregået i luntetempo sammenlignet med USA. På tærsklen til 2025 er det oplagt at spørge, om vi får en gentagelse i det nye år.
Helt kort må man konkludere, at det er der bestemt en risiko for. Men man må også have øje for, at man ikke bare kan tage det for givet, selvom det er let at drage konklusionen på forhånd efter et år som 2024, hvor det amerikanske S&P 500-indeks er steget næsten 30 pct., europæiske aktier lige over 10 pct., og danske aktier blot 3-4 pct.
I USA er der gang i en sand teknologirevolution, der kan være svær at forstå omfanget af. I Europa handler det mere om en trængt bilindustri og tydelige krisetegn i EU’s to største økonomier, Tyskland og Frankrig, der er ramt af noget, der ligner mere end blot forbigående modvind.
Det er i hvert fald den oplagte indgangsvinkel til tingene, som de aktuelt ser ud. Men ting har det med at ændre sig og skifte karakter – også når man mindst venter det.
Forskellige ting kan ændre billedet. Amerikanske aktier er som nævnt steget med raketfart og har en høj værdiansættelse. Det er sagt før, men der må være en risiko for, at de kan ramme glasloftet, og så skal investorerne pludselig til at kigge andre steder hen.
Et af stederne kunne jo sagtens være et trængt aktiemarked i Europa og Danmark, hvor værdiansættelserne er lavere, men der findes stribevis af fremragende selskaber med god indtjening både i Europa og i særdeleshed herhjemme.
Lad det også være slået fast, at den dag, hvor vindretningen vender – og det gør den en dag – og risikoaktiver som amerikanske aktier og bitcoin ikke længere stiger, men måske endda falder, så kan det blive et blæsevejr af orkanstyrke, når de dratter ned fra tinderne.
Renteudvikling skiller USA og Europa
Renteudviklingen på hver sin side af Atlanterhavet kommer også til at spille en rolle for aktierne næste år. Hvis styrken i amerikansk økonomi ikke aftager, er det svært at se behovet for yderligere rentesænkninger fra centralbankens side derovre.
Omvendt forholder det sig her i Europa, der nok engang skriger på vækst, og det skaber rum til flere rentesænkninger og en mere lempelig pengepolitik, selv om ECB igen og igen understreger, at de kun er sat i verden for én ting: at sikre prisstabilitet.
Det er mandatet, og intet andet har man for øje. Det er andres opgave at hjælpe væksten på vej, som ECB-chef Christine Lagarde gentagne gange understregede på ECB’s seneste rentemøde med slet skjult henvisning til det politiske system.
Ikke desto mindre er det svært at forestille sig, at ECB ikke giver en vækstfremmende hånd i form af rentesænkninger med på vejen, når inflationsmålsætningen på 2 pct. er nået.
Vi skal stå tidligt op for at følge med, og det kræver, at vi i højere grad finder frem til vores egne styrker.
Men ECB’s forsigtige tilgang er et typisk europæisk karaktertræk, som vi har set flere gange tidligere, hvor Fed ofte har en mere offensiv tilgang, men også et bredere mandat end ECB og ud over stabile priser også skal sikre maksimal beskæftigelse. Det giver et større incitament til at sænke renten i et lidt højere tempo.
Og så må vi erkende de forskelle, der er på USA og Europa: lidt groft fortalt måske, men i USA innoverer private virksomheder på livet løs og skaber ny teknologi.
Europa skal genfinde sine styrker
USA er generelt et land, der er langt mere vækstorienteret og konkurrencedrevet, hvor kapitalen flyder frit, mens vi i Europa er langt mere optaget af klima og stram regulering, ligesom vi har et højere skatteniveau og ikke helt samme risikoappetit.
Det er der i sig selv ikke noget galt med, men det har en pris, og finansielt set er det overordnet set ikke nødvendigvis godt for investeringsaktiver.
I hvert fald ikke i disse år med de buldrende teknologiske landvindinger, vi er vidne til. Set gennem europæiske briller finder den udvikling sted på den forkerte side af Atlanten.
Vi skal stå tidligt op for at følge med, og det kræver, at vi i højere grad finder frem til vores egne styrker. Der er heller ikke grund til at lade pessimismen få overtaget.
Tag f.eks. arbejdsløsheden, som er faldende og rekordlav på tværs af kontinentet.
Europa har før stået over for gigantiske udfordringer og overkommet disse. Det kan ske igen. Ligesom de gode tider aldrig varer ved i det uendelige, gør de dårlige det heller ikke.
Vi kender alle Donald Trumps efterhånden udødelige slogan “Make America Great Again”. Måske er det på tide at tage ved lære og gå lidt ned ad den vej: Mega – Make Europe Great Again.
Læs hele kommentaren i Børsen via følgende link